četvrtak, 10. listopada 2013.

Dana mi je sva vlast na nebu i na zemlji!



Prije svoga odlaska na nebo, Gospodin Isus obratio se svojim učenicima ovim riječima: „Dana mi je sva vlast na nebu i na zemlji! Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i učeći ih čuvati sve što sam vam zapovjedio! I evo, ja sam s vama u sve dane - do svršetka svijeta“ (Mt 28,18-20). Nema sumnje da su ove riječi među značajnijima koje je izgovorio Gospodin, a koje su zapisane u evanđeljima. Imaju veoma snažan naglasak jer se Isus, dok ih izgovara, poziva na vlast koju ima -  dana mi je sva vlast na nebu i na zemlji! A znamo tko ima svu vlast i tko je taj koji ju daje. Ne radi se dakle o preporuci ili savjetu nego o zapovijedi koja počiva na sveopćoj vlasti koju Isus ima od Boga, svoga Oca.
Dragi prijatelji, i ove činjenice moramo biti svjesni dok razmišljamo o svome vjerničkom poslanju. Nažalost, malo ih je koji su u potpunosti svjesni što znače i na što nas obvezuju ove riječi našega Gospodina. Malo se o tome govori i piše. Suvremeni učitelji kršćanstva kao da su zaboravili na to. Ili se možda radi o nečem još gorem od zaborava. Što može biti gore? Radi se o sljedećem. Među suvremenim učiteljima kršćanstva koji se kite raznoraznim znanstvenim i crkvenim titulama pojavljuju se i oni koji tvrde i naučavaju da su sve religije ovoga svijeta jednako vjerodostojne kao i katoličanstvo. Kako su moguća ovakva naučavanja? U ime koga i kojom vlašću se to čini? Ako neka vlast stoji iza ovakvih i sličnih naučavanja ona se treba očitovati, a ne skrivati. Naravno, da se samo od sebe nameće pitanje: Kako to da nitko ozbiljnije ne reagira na ovakve ili slične riječi koje su sama suprotnost Gospodinovim riječima? Pitanje ostaje, odgovor se čeka.  
Gospodin kaže: učinite mojim učenicima sve narode, a eto tamo neki religiozni stručnjaci uče da se ne treba truditi oko krštavanja velikog broja ljudi jer tako i tako sve su religije jednako vjerodostojne. Kamo nas želi odvesti ovakvo naučavanje? Očito je da ide za tim da izjednači Sina Božjega, jedinog Spasitelja svijeta Isusa Krista sa svim religioznim vođama u prošlosti i sadašnjosti. Za neuke ili slabe poznavatelje riječi Božje, ovaj nauk može biti itekako poguban za spasenje. Ako su svi utemeljitelji religija jednako vjerodostojni, onda će tako poučeni vjernici početi vagati i birati koji bi im od religijskih vođa bio najprihvatljiviji, najsimpatičniji ili najkorisniji. Uostalom, zašto bi netko išao za onim koji kaže: „Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom“ (Mt 16,24), kad može s istim učinkom za svoje spasenje ići za nekim koji im nudi daleko lakši i po njihovom mišljenju daleko jednostavniji i zanimljiviji put od ovog kojeg im nudi Isus. Što nam je onda činiti? Oni koji istinski slijede svoga Gospodina Isusa Krista trebaju upozoravati na ova skretanja ili krivovjerja, demantirati ih i upućivati ljude na nauku evanđelja. Oni koji istinski ljube svoga Gospodina Isusa Krista trebaju se potruditi da molitvom, žrtvom i još većom ljubavlju svjedoče istinu o njemu i da na taj način odvrate zavedene s puta propasti. A svi se molimo jedni za druge da ne budemo zavedeni. Da se razumijemo, zavedenosti su izloženi i veliki i mali, i učitelji i učenici. Stoga, ne osuđujmo jedni druge, već molimo jedni za druge.   
Maloprije sam rekao da se može zamijetiti kako nismo svi u dovoljnoj mjeri svjesni ovoga poslanja koje se ne odnosi samo na apostole, jer oni su jednoga dana završili svoj ovozemaljski vijek života i prešli u nebesku domovinu, a netko drugi je trebao prihvatiti i nastaviti zadaću koju smo čuli i dobili od Isusa Krista. I tako iz godine u godinu, iz stoljeća u stoljeće, došao je red i na nas da izvršavamo zadaću našega Gospodina, tj. da svojim molitvama, riječima i djelima ljubavi učinimo sve narode njegovim učenicima. On to želi. Ali, ne samo da želi, već On to i traži. I kao što rekoh, On to traži sa svom vlašću koju ima. Iz svega ovoga dade se zaključiti i uočiti kako je na djelu Božanska mudrost našega Spasitelja Isusa Krista koji je znao i već tada vidio da će kroz cijelu ljudsku povijest na njega i na njegovu nauku navaljivati krivi, lažni učitelji i spasitelji kao što su to, u vrijeme njegova ovozemaljskog života, činili veleučeni pismoznanci, oholi farizeji i izgubljene starješine židovskog naroda. Znamo da su Isusovi protivnici, jednakom mržnjom i silinom navalili i na njegove učenike, odnosno prve kršćane kako bi ih zastrašili i zaustavili ih da šire radosnu vijest o Isus Kristu jedinom spasitelju svijeta i da krste sve ljude u ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Budimo pozorni na ono što se zbiva oko nas.

Nema komentara:

Objavi komentar