srijeda, 20. studenoga 2013.

Oni ga pobijediše krvlju Jaganjčevom



Nevjera je strašno oružje u pandžama Zloga kojim ruši i uništava ljudske duše. Nevjera nije tek jedan od mogućih izbora u ljudskom životu. Ona ima dalekosežne i tragične posljedice za one koji se opredijele za nju. Odgovor na nju je samo jedan. Koji? Isus Krist. To je pravi Bog i pravi čovjek. To je naš Spasitelj. To je Onaj o kome svjedoče stari i novi Zavjet. To je Onaj o kome svjedoče proroci, apostoli, mučenici, ispovijedaoci, djevice i nebrojeno mnoštvo svetih. To je Onaj o kome svjedoči posljednja knjiga Biblije, knjiga Otkrivenja, Apokalipse, ovim riječima: „I vidjeh: na desnici Onoga koji sjedi na prijestolju - knjiga, iznutra i izvana ispisana, zapečaćena sa sedam pečata! I vidjeh snažna anđela gdje iza glasa proglašuje: "Tko je dostojan otvoriti knjigu i otpečatiti pečate njezine?" I nitko - ni na nebu, ni na zemlji, ni pod zemljom - nije mogao otvoriti knjige i pogledati u nju. Briznem u plač jer se nitko ne nađe dostojan otvoriti knjigu i pogledati u nju. A jedan od starješina reče: "Ne plači! Evo, pobijedi Lav iz plemena Judina, Korijen Davidov, on će otvoriti knjigu i sedam pečata njezinih“ (Otk 5,1-5). Da, On je naš odgovor.
Da, dragi moji prijatelji, ne plačimo zbog svoje nemoći da se promijenimo, već dopustimo da to učini Lav iz plemena Judina, Korijen Davidov. Ne plačimo što nam se svetost čini nedostižnom, već je primimo na dar od Onoga koji sjedi na prijestolju. To je moguće. To je realno. Na to smo pozvani. To je njegova volja. To nam svjedoči nebrojeno mnoštvo svetih. Kakvo je njihovo svjedočanstvo? Svjedoče li oni da su svetost postigli svojom dobrotom, svojim moćima, svojim zaslugama ili nečim drugim? Ne. Njihovo svjedočanstvo kaže da je za njih i za sve nas pobjedu izvojevao Jaganjac Božji, prolivši svoju Božansku Krv. Stoga, ne plačimo jer je s nama i među nama Onaj koji je „dostojan uzeti knjigu i otvoriti pečate njezine jer je bio zaklan i otkupio, krvlju svojom, za Boga ljude iz svakoga plemena i jezika, puka i naroda; učinio ih Bogu našemu kraljevstvom i svećenicima i kraljevat će na zemlji“ (Otk 5,9-10). Isus Krist nas je otkupio i darovao svom i našem Ocu. I tu leži tajna, odnosno otajstvo svetosti na koju smo pozvani. Prestanimo postavljati suvišna pitanja. Prestanimo svoje misli, riječi i djela hraniti negativnim iskustvima, iskustvima nevjere. Praktična vjera nas čini svetima. Koja i kakva je to vjera? To je vjera i povjerenje koja u nama stvara iskrenu, poniznu i nepokolebljivu odluku kojom se predajemo Onomu koji je bio zaklan i otkupio, krvlju svojom, za Boga ljude iz svakoga plemena i jezika, puka i naroda; učinio ih Bogu našemu kraljevstvom i svećenicima i kraljevat će na zemlji.“ A to je učinio samo jedan jedini – Isus Krist Nazarećanin sin Božji i sin Djevice Marije.
Umjesto plača, sumnje i nevjere, veselimo se s nebom i nebesnicima. Iz kojeg razloga? Iz razloga kojeg nalazimo u riječi Božjoj koja je sačuvana za nas u knjizi Otkrivenja. Poslušajmo: „I začujem glas na nebu silan: "Sada nasta spasenje i snaga i kraljevstvo Boga našega i vlast Pomazanika njegova! Jer zbačen je tužitelj braće naše koji ih je dan i noć optuživao pred Bogom našim. Ali oni ga pobijediše krvlju Jaganjčevom i riječju svojega svjedočanstva: nisu ljubili života svoga - sve do smrti. Zato veselite se, nebesa i svi nebesnici!“ (Otk 12,10-12).

Nema komentara:

Objavi komentar