nedjelja, 9. lipnja 2013.

''ISKUPLJUJTE VRIJEME JER DANI SU ZLI!'' (Ef 5,16)



Vrijeme je dragocjeni Božji dar kojeg ne cijenimo kako valja i kako bi morali. Često ga rasipamo ili uludo trošimo kao da ga imamo na bacanje, a zapravo tako često kažemo: Nemam vremena. Upitajmo se u što trošimo dragocjeno vrijeme. Logično bi bilo da dragocjeno utrošimo za dragocjeno. Bilo bi nerazumno da zlato dajemo za blato. Riječ Božja nas preko ustiju Svetog Pavla opominje: Hodite u svjetlosti i u ljubavi. Jesmo li poslušni riječi Božjoj? Pokajmo se  ako smo uzalud ili ne daj Bože u zlo trošili darovano vrijeme. A kako bi se osjećali da nam Gospodar svih vremena kaže: Sad je kraj. Položite račun o korištenju vremena? Poruka je svima upućena. Potrudimo se da je što bolje razumijemo. Riječ Božja bit će nam vodilja.
Zar vrlo često, s čuđenjem i sjetom ne kažemo kako vrijeme brzo prolazi, ne samo prolazi nego naprosto leti. Bez obzira koliko nam je godina, ono što je prošlo najčešće je prebrzo prošlo i uvijek nam se čini da nismo stigli obaviti sve ono što smo željeli i planirali. Ako vrijeme trošimo na nepotrebne, suvišne ili štetne stvari ne smijemo krivnju prebacivati na Boga ili od njega tražiti čudesne zahvate kako bi zadovoljili svoje sumnjive želje i ambicije. Lijepo nam Propovijednikova knjiga kaže: ''Sve ima svoje doba i svaki posao pod nebom svoje vrijeme. Vrijeme rađanja i vrijeme umiranja, vrijeme rušenja i vrijeme građenja.'' I opet ta ista knjiga malo dalje kaže: ''Sve što Bog čini prikladno je u svoje vrijeme; ali iako je dopustio čovjeku uvid u vjekove, čovjek ne može dokučiti djela koja on čini od početka do kraja'' (Prop 3,1-2a;3b;11).
Velika je bahatost i ludost razbacivati se s vremenom i praviti se njegovim gospodarom. Dobro je to shvatio sveti Pavao pa je zapisao nama na korist sljedeće: «Razmotrite dakle pomno kako živite! Ne kao ludi, nego kao mudri! Iskupljujte vrijeme jer dani su zli! Zato ne budite nerazumni, nego shvatite što je volja Gospodnja. I ne opijajte se vinom u kojem je razuzdanost, nego – punite se Duhom! Razgovarajte među sobom psalmima, hvalospjevima i duhovnim pjesmama! Pjevajte i slavite Gospodina u svom srcu! Svagda i za sve zahvaljujte Bogu i Ocu u imenu Gospodina našega Isusa Krista!» (Ef 5,15-20). A malo dalje u istoj poslanici nadodaje: ''Svakovrsnom se molitvom i prošnjom u svakoj prigodi u Duhu molite. Poradi toga i bdijte sa svom ustrajnošću i molitvom za sve svete.'' (Ef 6,18). Njemu se pridružuje i mudri Sirah kad kaže: ''Ako za mladosti nisi ništa sabirao, kako ćeš išta naći u starosti?' (Sir 25,3).
I Jakov apostol znao je za one koji se neodgovorno odnose prema vremenu kao Božjem daru stoga je i njima i nama uputio sljedeću poruku: ''De sada, vi što govorite: 'Danas ili sutra otići ćemo u taj i taj grad, provesti ondje godinu, trgovati i zaraditi', a ne znate što će sutra biti. Ta što je vaš život? Dašak ste što se načas pojavi i zatim nestane! Umjesto da govorite: 'Htjedne li Gospodin, živjet ćemo i učiniti ovo ili ono', vi se razmećete svojim hvastanjima! Svako je takvo hvastanje opako. Znati dakle dobro činiti, a ne činiti – grijeh je.'' (Jak 4,13-17).
Evo, samo iz ovih nekoliko navoda iz svetog Pisma možemo zaključiti kolika je važnost vremena u ljudskom životu. I narodna poslovica kaže: 'Tko na vrijeme daje, dvaput daje.' No ovo razmišljanje neće imati nikakvog smisla ako ćemo samo čuti ili čak napamet naučiti što nam riječ Božja govori o vremenu, već ako iz toga izvučemo pouku za sebe, i to sada i odmah. Pa, provjerimo, onoliko koliko nam je moguće, u što su sve utrošeni naše minute, sati, dani, noći i godine. I ne samo to, već i kako se odnosimo prema tzv. znakovima vremena na koje nas je i naš Gospodin Isus upozoravao.

1 komentar: