srijeda, 1. veljače 2017.

„NE BOJ SE!“ (Mk 5,36)





„NE BOJ SE!“ (Mk 5,36)



Draga braćo i sestre u Kristu Isusu, misao vodilja ovoga razmišljanja nas hrabri riječima: „Ne boj se!“ (Mk 5,36). Ne boj se! Gdje to piše u Bibliji? Dragi prijatelji, na 365 mjesta u Bibliji nalaze se te predivne riječi? Dakle, za svaki dan imamo po jedno ohrabrenje. Naravno, ako uzmemo u obzir slične izričaje i poticaje kao npr. ohrabri se i tome slično, onda je više nego očito da je to jedna od dominantnih biblijskih tema i stoga joj moramo pokloniti dužnu pažnju.  
Zašto je tomu tako? Zašto nas Duh Božji tako često ohrabruje i želi nas osloboditi straha? O kakvom se strahu radi? Riječ je o strahu kojeg nam nameće naš neprijatelj. Čemu služi strah? Đavao se na neki način hrani tim nametnutim i nerealnim strahom koji u nama proizvodi sumnju, nevjeru, razočaranje i beznađe. Kako čujemo đavolski strah nam može ugroziti vjeru, uništiti nadu i oslabiti ljubav, a time ugroziti cjelokupni, kako ovozemaljski tako i vječni život. Nepobitna je činjenica da je Isusovom smrću i uskrsnućem Sotona pobijeđen jednom i zauvijek. On to dobro zna, ali ne želi da i mi to znamo. Kao okorjeli oholica, on ne želi da uvidimo njegovu nemoć pred Božjom moći. Stoga se svim silama trudi da to ne doznamo. Ili ako nam to netko i kaže da to shvatimo samo kao figurativni izričaj ili pak samo kao Božju, ali ne i našu pobjedu. Kao da nam kaže: Bogu, doduše, ne mogu ništa, ali ću zato vas uništiti. Na vama ću iskaliti sav svoj bijes. I što čini da nas uvjeri kako ga nismo pobijedili? Sve i svašta. Laže, glumata, pretvara se. Vrlo često pokazuje svoju moć, srdžbu i zastrašujuće lice. I naravno, uživa gledajući kako se tresemo od straha i pristajemo na sve njegove uvjete samo da nam se smiluje, da nas barem trenutno poštedi ili nam pak omogući ovozemaljske blagodati kao zamjenu za nebeske.   
Što trebamo činiti kad o svemu rečenom temeljito promislimo? Potrebna je temeljita detoksikacija našega cjelokupnog života! Otrov je stravičan jer je često skriven i prikriven u nečem drugom što nam je inače prihvatljivo i potrebno. S druge strane, otrov se toliko zavlači u pore našega bića tako da postaje nevidljivi ali sastavni dio našega življenja. I tako malo pomalo ovlada cijelim bićem i zaprijeti ovozemaljskom i vječnom životu. Stručnjaci za tjelesno zdravlje daju nam svakojake savjete kako ćemo se osloboditi otrova iz svoga tijela. I doista, mnogi tvrde da su time uspjeli otkloniti brojne zdravstvene poteškoće i izliječili neke bolesti. Jednom riječju poboljšali su svoj život.
No, to nije sve. To je ipak samo djelomično i trenutno poboljšanje tjelesnog zdravlja, bez obzira koliko godina to zdravstveno stanje trajalo. U ovom susretu riječ nas Božja poziva na temeljito, dakle potpuno i trajno oslobođenje od svih otrova koje napadaju ne samo naše tijelo, već i našu psihu, dušu i duh. I ne samo to, već nam riječ Božja daje protuotrov koji nam omogućuje da svoj život živimo tako da više nikada ne može doći do zatrovanja. Na opasnost nepotpunog oslobođenja i ozdravljenja upozorava nas Gospodin Isus. Poslušajmo što kaže: „A kad nečisti duh iziđe iz čovjeka, luta bezvodnim mjestima tražeći spokoja, ali ne nalazi! Tada rekne: 'Vratit ću se u kuću odakle iziđoh.' I došavši, nađe je praznu, pometenu i uređenu. Tada ode i uzme sa sobom sedam drugih duhova, gorih od sebe, te uđu i nastane se ondje. Na kraju bude s onim čovjekom gore nego na početku. Tako će biti i s ovim opakim naraštajem“ (Mt 12,43-45).
Dakle, Gospodin i jedini naš učitelj Isus kaže nam da se stanje ljudskih duša neće i ne može promijeniti njihovim djelovanjem, ma ne znam kojim i kakvim znanstvenim ili pak magijskim trikovima ovladali. Naprotiv, kaže da će se stanje samo pogoršavati.
Kristovi vjernici to trebaju znati i držati se Isusovih riječi, uputa i upozorenja. Žalosno je uopće da se i nakon skoro 2000 godina od kada su te riječi izgovorene neki osjećaju kao da ih prvi put čuju. Kako je to moguće? Jedino tako da nas je naš neprijatelj blokirao, zatrovao i na taj nam način onemogućio da se koristimo Isusovom pobjedom nad sotonom. A ta pobjeda nam je darovana i ona je naša kao što je i Isus naš spasitelj. No ona nije automatski stroj, već je potrebno da je svatko osobno, dakle svjesno i slobodno prihvati i ugradi u svoj svakodnevni život. Kad to primijeti naš neprijatelj, bježat će od nas kao što je bježao i bježi od Pobjednika Isusa. Netko će reći da je sotona ipak dolazio u Isusovu blizinu, i to tako blizu da ga je čak i iskušavao. Da, istina je. To se dogodilo u pustinji nakon Isusova 40-dnevnog posta. No, baš se tu očitovala Isusova blistava pobjeda nad napasnikom i svim njegovim lukavstvima. Što to znači? Znači da ćemo i mi biti izloženi sličnim kušnjama. Netko će se prestrašiti znajući da je slab i nemoćan da se suoči s takvim moćnim duhom kao što je sotona.

No, dragi prijatelji, upravo nam misao vodilja ovoga susreta želi reći da je naš strah suvišan, da je on podmuklo zlodjelo našega neprijatelja. Stoga nas riječ Božja želi prodrmati, probuditi i posvjestiti nam stanje straha u kojem se trenutno nalazimo i pozvati nas na oslobođenje, odnosno detoksikaciju našega života. Hoće li to biti za nas preteško ili čak nemoguće? Nikako! Samo trebamo konačno povjerovati riječi Božjoj, a odbaciti riječi, odnosno savjete našega neprijatelja koje nam pakira u razne ukrasne celofane da nas pridobije, bilo zastrašivanjem bilo slatkorječivim zavođenjem.

Nema komentara:

Objavi komentar